spot_img

Dr. Buğra A.Buyrukçu

Sağlıklı yaşam uzmanı, değerli dostum Dr Buğra A. Buyrukcu ile Sohhox DERGİ okurları için harika bir söyleşi gerçekleştirdim. Sohbetimizde siz değerli okurlar için, dünyanın ve ülkemizin zor günlerden geçtiği ve mücadele ettiği Covid-19 salgın sürecinde, bitkinliğe iyi gelen besin önerilerini konuştuk.1976 yılında Antalya doğmuş olup, 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr Buğra A. Buyrukçu renkli kişiliği ve iyilik dolu kalbi ile pek çok insanın sevgisini kazanmayı başarmıştır. Ankara’da bulanan merkezinde, Azopermi ve erken menopoz tedavileriylede dünya çapında ünlenen doktora, Afrika,Avrupa ve Avustralya’dan da pek çok hasta gelmektedir. Hürriyet gazetesi aile Yazarı olmakla birlikte, Yıldırım Beyazıt üniversitesinden almış olduğu 9 ayrı geleneksel tamamlayıcı tıp sertifikası bulunmaktadır. Ankara’da bulunan Kliniğinde,infertil hastalar üzerinde geliştirdiği özel protokollerle çalışmalarına devam eden Buyrukçu’nun , 22 bilimsel yayın ve yazmış olduğu 2 kitabı mevcuttur. Kendilerine değerli vakitlerini ayırdıkları için, şahsım ve Sohhox Dergi okurları adına çok teşekkür ediyor, keyifli söyleşim ile sizleri baş başa bırakıyorum.
Buyurun efendim..!

Söyleşi
Kadriye CİRİTCİ

Bitkinliğe iyi gelen yiyecekler
Bitkinlik son yılların ana sorunlarından birisi. Mutlaka bir hastalığa işaret etmeyen bu rahatsızlık gizemli ve karmaşıktır. Amerika’da sağlıklı yaşam dergisinin yapmış olduğu bir ankette okuyucuların %74 ü her gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarını, %59 u ise bedenen daha fazla zayıf olmaktansa, daha fazla enerjik olmak istediklerini belirtmiştir. Aslında bizim içinde gerçekçi bir araştırmadır.  İyi incelenmesi gereken bu şikayetin geçirilebilmesi için genelde şunlar yapılır :Vitamin Kullanımı : Yapılan bir çalışma göstermiştir ki vitamin takviyeleri en sık arkadaş tavsiyesi ile alınmakta, daha sonrada eczaneye gidilerek ‘en iyisi hangisi ise onu ver’ şeklinde kullanılmaktadır. Ancak bir gerçek vardır ki fazla olan vitaminler

enerji içecekleri :  Enerji içeceklerinde ana sorun altta yatan sorunu baskılamasıdır. İçeriğinde ki maddeler ile (kafein, taurin ve glukuronolakton) kısa süreli enerji artışı yaparlar. Taurin vücutta üretilen ve protinlerin oluşmasında görevli olan bir aminoasittir. Kalp, kas ve sinir sisteminde ki hücrelerde bulunur. Glukuronolakton bir tür şekerdir. Hızlı etki ile yorgunluğa neden olan toksik bileşenlerin yok olmasını sağlar. Kafein ise azotlu bir bileşiktir ve merkezi sinir sistemine giden uyaranları hızlandırarak kişinin daha aktif ve uyanık olmasını sağlar. Ancak enerji içecekleri kısa dönemli etki eder ve etkisi geçince sorun yine devam eder. Fazla tüketildiği zaman zararları oldukça fazla olur. Yine alkol ile karıştırıldığında, vücuda atmış olduğumuz bir atom bombası olur.

Kahve : Etiyopya’lı bir çobanın, keçilerin bazı kırmızı ve mor meyveleri yedikten sonra bütün gece uyumadığını fark eder. Bu meyveleri alır ve bir manastıra götürür. Bunların enerji verdiklerini görürler ve bunları kurutarak demleme usulü ile hazırlayıp içerler. Bu şekilde başlar ve içeriğinde enerji veren madde kafeindir. Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışmada Günde üç ile beş fincan kahve tüketenlerde şeker hastalığından ölme, kalp ve nörolojik hastalıkların gelişme riski içmeyenlere göre  daha düşüktür. İçeriğinde ki polifenoller ile kansere karşı da oldukça etkili olmaktadır. Bura da önceliği türk kahvesine vermek gerekir zira antioksidan kapasitesi en yüksek kahvelerden birisidir. İkinci sıraya da filtre kahveleri koymak gerekir. Yine burada da çok fazla tüketmek zararlı olacaktır. Gün boyu fazla kahve tüketenlerin yaşadıkları uyuşukluk ve uykusuzluğu gidermek için akşam yemeklerine brasika sebzelerini  (karnabahar, bürüksel lahanası, lahana ya da brokoli) eklemeleri gerekir.

-İyi bir uyku kalitesi bitkinliğe birebirdir. Uyku kalitesinde önemli hormonlardan birisi melatonin dir. Melatonin dünya da bire çok yerde tablet olarak satılmaktadır. Vücut kitle indeksinize göre 3-10 mg arasında kullanmanızda fayda olacaktır. Veya dışarıdan bir destek almadan yediklerim ile bunu düzenliyeyim diyorsanız melatonin sentezini arttıran aminoasitler kullanmanız fayda sağlayacaktır. Yatmadan birkaç saat önce bir çorba kaşığı fıstık ezmesi ve ufak bir muz yemeniz etkili olur. Bunların içerisinde L- triptofan bulunur. Bu melatonine dönüşür ve yine rahatlamayı sağlayan seratonin akımını sağlar. Yine vişne suyu iyi bir melatonin kaynağıdır. Akşam yemeğinde bir bardak tüketmek yeterli olur. Bir başka güzel tarifte zerdaçal sütüdür. Bir fincan ılık süte bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal eklemek yeterli olur. Yatmadan bir saat önce tüketmek çok faydalı olacaktır. Uyku kalitesini düzenleyen bir başka içecekte limon otu çayıdır. Limon otunu 250 ml sıcak suya (kaynadıktan sonra bardağa alınmış ve 8 dk dinlendirilmiş su olacak) 2 tatlı kaşığı atık akşamları yatmadan bir saat önce  içerseniz deliksiz bir uyku sağlayabilirsiniz. Uyku kalitemizi arttıran ve deliksiz bir uyku yaşamamızı sağlayan çaylardan birisi de muz kabuğu çayıdır. Dr. Michael Breus’un geliştiridği bu çayın içinde magnezyum (rahatlamayı sağlar) ve potasyum (kasları gevşetir) bulunur. Bir muzun iki ucunu kesin ve kabukları ile birlikte  muzu üçe bölün. 10 dk kadar kaynatın, süzün ve yatmadan bir saat önce için.

Related Articles

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles