Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Şeref Öğrencisi olarak mezun oldum. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansımı tamamlamaktayım.
Lisans döneminde ”Yetişkin Bireylerde Besin Seçimi ve Besin Seçimini Etkileyen Faktörler” ve ”Mutfak ve Yemekhanelerde Fiziki Donanım” konulu tezlerimi ve ”Kronik Hastalıkların Kas Kütlesi Yıkımına Etkisi”
konulu seminerimi tamamladım.
Yıldız Holding Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi Erişkin, Onkoloji, Çocuk Hastanesi ve Yemekhanesi, Kızılay SGK Genel Müdürlüğü, T.C. Sağlık Bakanlığı Keçiören İsmet Ayturan Aile Sağlığı Merkezi, Shine Beauty Center Vip ve İnteraktifdiyet Beslenme Kliniği’nde mesleki deneyimlerde bulundum. Deneyim süreçlerimde Obezite, Kanser, Diyabet, Kardiyovasküler hastalıklar, Böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklarda beslenme, Sağlıklı ve dengeli Beslenme, Kilo Kontrolü, Toplum Beslenmesi, Sporcu Beslenmesi, Anne-Çocuk Beslenmesi, Gebelik ve
Emziklilik Döneminde Beslenme, Besin Alerjileri, Vegan, Vejeteryan Beslenmesi üzerine çalıştım. Eğitim hayatım boyunca sağlıklı besin seçimi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkisi, yeme bozuklukları, sporcu beslenmesi gibi birçok konuda çeşitli kurs ve eğitimler aldım. Meslek hayatım boyunca bilimin ışığında ilerleyerek kendimi daima geliştirmek ve bu doğrultuda danışanlarıma sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak öncelikli amacımdır.
Ödem
Ödem, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle genellikle kollar, bacaklar, ayaklar ve ellerde şişlik şeklinde görülen bir sağlık sorunudur. Vücuttaki ödemin pek çok sebebi olabilir. Özellikle kullanılan bazı ilaçlar, karaciğer, böbrek hastalıkları, hamilelik, bazı enfeksiyonlar ödeme sebep olabilir.
Hastalık ve ilaç kullanımı gibi nedenler dışında yaşam tarzınız ve beslenmenizle alakalı yaptığınız bazı yanlışlar da ödem sebebi olabilir.
Herhangi bir sağlık problemim yok, ödemimi nasıl atarım?
Hareketsiz bir yaşam tarzı vücutta ödeme sebep olabilir. Düzenli egzersiz ödeminizi atmanıza yardımcı olur. Günlük 30 dakikalık yürüyüşlerle hareketinizi arttırabilir ödem atmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Düzenli uyku vücudu strese karşı korur ve ödem atmanızı kolaylaştırır. Düzenli uyku uyumayan ve dinlenemeyen kişilerde geçmeyen şişlik ve ödem kaçınılmaz hale gelebilir. Bu nedenle günlük en az 7 8 saat karanlık bir ortamda uyumaya özen göstermelisiniz.
Yeterli miktarda su tüketimi vücutta sıvı dengesini sağlar. Az su içmek vücudu halsiz bırakacağı gibi ödem artışına da sebep olur. Kaba bir hesapla kilo×30-35 ml hesabını yaparak günlük tüketmeniz gereken su miktarını bulabilirsiniz. Yeterince su tüketemiyorsanız suyunuzu limon, salatalık, yeşil elma, nane, maydanoz gibi aromatik meyve veya bitkilerle zenginleştirerek su tüketimini artırabilirsiniz.
Gün içerisinde fazla tuz ve tuz içeriğine sahip besinlerin tüketimi ödem artışına sebep olur.
Hazır gıdaları, paketli ürünleri tüketmemek; turşu, konserve gibi besinlerin tüketimini azaltmak ödem atmanızı kolaylaştıracaktır.
Tuzun ödem artışına sebep olduğu gibi fazla şeker tüketimi de ödemin artmasına sebep olur. Şekerli, paketli gıdaların çok sık tüketilmesi vücutta ödem artışına sebep olacaktır. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmak ödem atmanızı sağlar.
Haydi sizlerle hem sindirim sisteminizi rahatlatacak hem de ödem atmanızı kolaylaştıracak pratik bir tarif yapalım.
Çeyrek yeşil elma
1 küçük salatalık- kabuğuyla birlikte
3 dal ıspanak
3 dal nane
3 dal maydanoz
Yarım limon- kabuğuyla birlikte
3 çilek
1 çay bardağı sade maden suyu
1 çay bardağı kefir
Malzemelerin tamamını robottan geçirip smootie haline getiriyoruz ve afiyetle içiyoruz.