Merhabalar, Elif Kara Akın ben. Uzman Aile Danışmanıyım. Sosyolog olarak başladığım yolculuğum Aile danışmanlığı ve pek çok farklı psikoloji eğitimiyle devam etti. Yüksek Lisansımı Psikoloji üzerine yaptım ve halen kurucusu olduğum Eka Danışmanlık ile yola devam ediyorum. Eka Danışmanlık, Çift ve Aile Danışmanlığı hizmetlerinin yanı sıra, alanda çeşitli seminer ve atölyelerle psikoeğitim çalışmaları da yürüten genç ve dinamik bir şirket. Her geçen gün büyüyen kitlesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
- Çift Terapi maceranız nasıl başladı, biraz bahsedebilir misiniz?
Elbette, dediğim gibi benim yolum, yolculuğum sosyoloji ile başladı, iyi ki de öyle oldu diyorum her zaman. Bireyden topluma, toplumdan bireye uzanan o çift şeritli güzergahta, her iki şeritte de yürümüş, yürüyor olmayı çok önemsiyorum. Aile dediğimiz zaman toplumdan da bahsediyoruz. Aile toplumun en küçük evreni, dolaysıyla bu kuruma toplumsal kimliği ile beraber, bireysel kimliği ile de bakabilen perspektife inanıyorum. Çok sevdiğim bir hocamın dediği gibi, sosyolog gözlüğünü hiç çıkarmadan… Bütün aileleri bir araya getirirseniz toplumu oluşturursunuz der Virginia Satir; bu kadar basit ve nettir gerçekten de; ailelerde gerçekleşen iletişimin, eğitimin niteliği, toplumun niteliğini belirler…hep dillendirdiğimiz bir şikayet vardır ya; “ nereye gidiyor bu toplum, ne olacak bu toplumun hali?” işte tam bu nokta, benim başlangıç noktam, yola koyuluşum diyebilirim. Aile içinde daha işlevsel bir iletişim dili ve etkileşim oluşturduğunuz zaman, toplumun dilini, iletişimini de değiştirebilirsiniz… Eka danışmanlık, bu inançla, bu şiarla yola çıkan bir kurum…
- Aile danışmanlığının İşlevi…
Aile Danışmanlığı aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan ilişkileri, yaşadıkları sorunlar, sorun çözme, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklarla ve aile ile ilgili bireysel ya da bireyler arasındaki sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olan bir danışmanlık hizmetidir. Bu noktada her ailenin oluşturduğu yapı içerisinde, birbirine benzer ya da çok farklı dinamikleri olabiliyor. İnsan sosyal bir varlık ve bu sosyalleşmeyi ilk deneyimlediği yer aile… Her birimizin kişisel bütünlüğümüzle sevilmeye, anlaşılmaya ve en çok da kabul görmeye ihtiyacımız var. Bütün bu değerleri aile içinde yaşayamadığımızda zaman içerinde sorunlar baş gösterebiliyor. Bana sorarsanız, buradaki en temel sorun iletişim… Ailedeki işlevsel olmayan iletişim kalıplarını değiştirdiğinizde orada çok güzel farkındalıklar ortaya çıkıyor. Pek çok aile bu iletişimsizlik nedeniyle kendi potansiyelini göremeyebiliyor. İnsan gelişebilen dönüşebilen bir varlık… daha insancıl olasılıklar her zaman mümkün… Çoğu zaman eşlerin sadece birbirlerini dinlemeye başlayarak bile ciddi bir yol aldıklarına şahit oluyoruz. Aile bireylerinin potansiyellerini belirleyerek, işlevsel olmayan davranış kalıplarını yeniden çerçevelediğiniz zaman ilişkiler de yeniden düzenleniyor. Her aile bireyinin bireyselliğini koruyarak bütünün içinde yer almasına olanak tanındığı zaman, ilişkiler, daha keyifli gelirken, daha sağlam bir bağlılık da kazanıyor. Verdiğim danışmanlıklarda, “biz” olma telaşıyla “ben” i kaybetmeyen, kendini gerçekleştirirken, biz olmanın da tadını alabilen aile ilişkilerini hedeflerim. Evlilik ve ilişkiler uzu soluklu, ömürlük süreçler olabiliyor dolayısıyla bu noktada bireyselliğin de korunmasının önemine inanıyorum. Mutluluğunu sadece partnerine, partnerinin verdiklerine, veremediklerine bağlayan çiftler yerine, kendi özünü gerçekleştirebilen, kendiyle zaten mutlu olup, bu mutluluğu partneriyle, eşiyle taçlandırabilen çiftler çok daha uzun soluklu ve sağlıklı ilişkilere imza atıyorlar. İşte bütün bu konuştuklarımız kapsamında, bazen bunu nasıl yapabileceğimizi, bilemiyor ya da unutmuş olabiliyoruz. Eric Berne der ki; “bir evden müzik sesi gelmiyor diye, o evde radyo yok diyemeyiz” bazen radyonun sesi kısılır, frekanslar bozulur, elektrik kesilir ama radyo oradadır. Aile de böyle, zaman zaman sorunlar yaşanabilir ve unutmamak gerekir ki, daha insancıl olasılıklar her zaman mümkündür. Yeter ki, bir sorun olduğunu fark edip, yardım almayı ihmal etmeyelim.
Çok teşekkür ederim.