Pınar Tapkan ile Kordon kanı hakında konuştuk. Hangi hastalıkların tedavisi mümkün bilgi aldık devamı yazımızda…
Kordon kanı nedir?
Kordon kanı, bebek doğduktan sonra plasenta tarafındaki göbek kordonu içinde kalan kandır ve kök hücre bakımından oldukça zengindir.
Kordon kanı ne amaçla saklanır?
Kök hücreler ile yapılan çalışmalar tüm dünyada devam etmekte ve klinik uygulamaları da birçok hastalık için umut verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Kök hücreler, farklı dokulara dönüşme yeteneğine sahip olduğundan dolayı hasarlı organların iyileşmesini sağlayabiliyorlar. Kordon kanı kök hücreleri ise çocukluk çağı lösemi, lenfoma gibi bazı kanser türlerinde, talasemi hastalığında, orak hücreli anemi hastalığında kullanım alanı bulmaktadır.
Kordon kanı alınırken bebeğe ya da anneye bir zararı olur mu?
Bebek doğduktan sonra göbek kordonu kesilir, bebek anneden ayrılır. Göbek bağı kesildikten sonra kordondan özel steril bir torbaya kordon kanının toplanması sağlanır. Bu nedenle anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Kordon kanının tedavide kullanıldığı örnekler var mıdır?
İlk kordon kanı naklinden bugüne kadar geçen 30 yıl içerisinde, sekiz milyondan fazla kordon kanı ünitesi bankalanmış ve yaklaşık on iki bin civarında kordon kanı nakil amacıyla kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar kordon kanının 80 farklı hastalıkta kullanım imkanını göstermekle birlikte, ONKİM’de saklanmakta olan 28 kordon kanı uygulanmak üzere transfer edilmiştir. Bu hastalıkların arasında major talasemi, akut lenfoblastik lösemi, nöroblastoma, orak hücreleri anemi ve miyelodisplastik sendrom hastalıkları bulunmaktadır.
Kordon kanıyla göbek kordonu arasında ne fark var?
Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.
Kemik, kıkırdak, yağ dokusu, sinir ve bağ dokusu gibi mezenkim hücrelerinden gelişmiş doku ve organların zarar görmesi sonucu oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmemesi için kullanımı FDA dahil tüm kurumlarca onaylanmıştır. Bunun yanı sıra, serebral palsi, otizm, çocuklardaki işitme kaybı, Tip-I diyabet ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi harabiyeti; MS (multiple skleroz), romatoid artirit, osteogenesis imperfekta gibi oto-immün hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve bunu araştırmak için yurt içi ve yurt dışında onaylı birçok klinik araştırma çalışmaları yapılmaktadır.
Detaylı bilgi için bizleri 7 gün 24 saat 0 212 276 44 49 numaralı telefonumuzdan arayabilirsiniz.
www.onkim.com.tr Adresini Ziyaret edebilirsiniz.