spot_img

Şenol Akşit

ULUSLARARASI ANTRENÖR VE FİTNESS EĞİTMENİ ŞENOL AKŞİT İLE ÇOK ÖZEL RÖPORTAJ

ŞENOL AKŞİT: “SPOR YAPMAK KENDİNE YATIRIM YAPMAKTIR”

Öncelikle sizi biraz tanıyalım. Şenol Akşit kimdir?

1987 Kütahya doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi Kütahya’da tamamladım. Bir maden firmasında kısa süre çalıştıktan sonra 2010 yılında Bursa’ya yerleştim ve özel bir şirkette pistole (otomotiv boyacısı) olarak çalıştım. Spor hep hayatımın içinde vardı. Bursa’ya yerleştikten sonra profesyonel olarak ilgilenmeye karar verdim. ICC W onaylı uluslararası vücut geliştirme ve fitness eğitmenliği eğitimimi tamamladım. Bir yıldır da profesyonel özel kişisel eğitmenlik yapmaktayım. Ayrıca kişisel gelişime inanan bir insan olarak yaşam koçluğu ve diksiyon eğitmenliği eğitimi aldım. Öğrenmeyi ve öğrendiklerimi paylaşmayı seven bir insanım.

Spora olan ilginiz nasıl başladı? Antrenörlüğe başlama hikayenizi dinlemek isteriz.

Disiplinin hayatımdaki yeri her zaman ilk sıradaydı.  Disiplinli bir insan olabilmenin anahtarının vücut sağlığı olduğunu düşündüğümden hayatımın her döneminde az çok spor vardı. Beş yıl önce vücut geliştirmeye başladım. Bu sayede pek çok bilgi ve deneyim elde ettim. Bu bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak ve severek yaptığım bu aktiviteyi profesyonel hale getirmek için vücut geliştirme ve fitness eğitmenliği eğitimlerimi tamamlayarak 2020 yılında antrenörlük yapmaya başladım.

Uluslararası antrenörlük ve fitness eğitmenliği yapıyorsunuz. Uzaktan ve yüz yüze olarak size danışan insanlara karşı, eğitim sürecinde nasıl bir yol izliyorsunuz?

Eğitimin yüz yüze ya da uzaktan olması fark etmeksizin ilk olarak danışanların sağlık durumlarını öğrenmek adına kan değerlerini alıyorum. Eğer herhangi bir riskli değer olmazsa, istenilen amaca uygun olarak, birlikte çalıştığım diyetisyen arkadaşımla beslenme ve egzersiz programlarını hazırlıyoruz. Şayet herhangi bir risk var ise söz konusu programları doktor uygun görüyorsa hazırlıyoruz. Amaca uygun eğitimden kastım vücut geliştirme, kilo verme, kilo alma, yağ yakma gibi kişiye uygun ve özel programlardır. Uzaktan eğitimde çalışmaları whatsapp  üzerinden takip ederek danışanları yönlendirirken, yüz yüze eğitimde bütün egzersizleri birlikte uyguluyoruz. Uyku düzeni, düzenli su tüketimi, beslenme ve yapılan egzersizler disiplinli bir takip gerektirdiğinden danışanları 7/24 whatsapp desteğiyle takip ediyoruz.

Whatsapp desteğiyle sunduğunuz değişim programınızdan bahsedelim birazda. Şu an sizden eğitim almak isteyenler için belirlemiş olduğunuz bir kapmaya var mı?

Whatsapp desteğiyle sunduğum değişim programı, yüz yüze eğitimde olduğu gibi danışanımla birlikte canlı derslerde birebir çalıştığım bir programdır. Bu program, evlerimizde kalmak zorunda olduğumuz şu dönemde oldukça motive edici olduğundan son zamanlarda popüler durumda. Benden eğitim almak isteyenlere şu an sunduğum kampanya ile bu programı %30 indirimli olarak veriyorum.

İnsanlarda sürekli spora başlamayı erteleme sorunu var. Bu durumu nasıl aşabilirler? Tavsiyelerini almak isteriz.

Ben bu konuya şöyle bakıyorum, genelleme yapmak istemiyorum ancak insanların çoğu maddiyat odaklı yaşıyor. Bu sebeple de hayatları boyunca elde ettikleri kazançları arttırmak için çeşitli araçlara yatırımlar yapıyorlar. Bu yatırımları yaparken yaptıkları çalışmaları ertelemiyorlar ya da tembellik etmiyorlar da konu sağlığa gelince ertelemek, görmezden gelmek ya da tembellik etmek kolaylarına geliyor. Yani demek istediğim spor yapmak kendine yatırım yapmaktır. İnsanlar konuya böyle yaklaşmalı bence. Tavsiye vermek konusunda da yalnızca şunu söyleyebilirim, kendilerine inansınlar. İnsanın istediğinde başaramayacağı hiçbir şey yoktur.

Fitness’a yeni başlayan insanların sıklıkla yaptığı hatalar nelerdir? Ayrıca fitness’ta dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki uzman görüşlerinizi dinlemek isteriz.

Fitness’a yeni başlayanların genel olarak yaptıkları hatalar hızlıca ilerlemeye çalışmak, egzersizleri doğru bir şekilde uygulamamak, bilinçli bir şekilde hareket etmemek, beslenme düzenine ve su tüketimine dikkat etmemek, en önemlisi de herkesten tavsiye alıp uygulamaya çalışmak ve kafa karışıklıklarından dolayı düzenli bir programa uyamamaktır. Fitness’ta dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şunları söyleyebilirim, uyku düzeni en az altı en fazla sekiz saat olacak şekilde düzenlenmeli ve yeterli su tüketimine dikkat edilmelidir. Beslenme konusu çok önemli olduğundan dikkat edilmelidir. Verilen egzersizler düzenli ve doğru yapılmalıdır. Çalışılan antrenör haricinde başkalarından tavsiye alınmamalıdır. Egzersizlere başlamadan önce vücudu ısıtmadan egzersize başlamak sakatlıklara sebebiyet verebileceğinden yeterince ısınmadan egzersizlere başlanmamalıdır. Bacak egzersizlerine önem verilmelidir. Ağırlıklar acele etmeden ve periyodik olarak arttırılmalıdır. Bir de son olarak egzersizler arasında telefonla oynanmamalı ve set araları 45 saniyeyi geçmemelidir.

Hepimizin evlere kapandığı bu süreçte, evde uygulanabilecek egzersiz önerileriniz nelerdir?

Herkes için basitçe evimizde uygulanabilecek birkaç egzersiz önerebilirim. Bunlar da karın yağları ve karın kasları için “crunch”, karın ve kalça kasları için “bridge”, baldır kalça ve bacaklar için “lunge”, bütün vücudu çalıştırmak için de “şınav” ve öncelikle karın kaslarına yarayan sonra da göğüs ve bacaklarda ki kasları da çalıştıran “plank” egzersizleridir. Bu egzersizler, düzenli olarak 4 set 12 tekrar şeklinde uygulandığında vücudumuzu formda tutacaktır.

Düzensiz beslenme birçoğumuzun problemi haline geldi. Sizce sağlıklı ve doğal beslenme nasıl olmalı?

Vücudumuz, dağılım yaş ve cinsiyete göre değişmekle beraber, yağ, su, kas ve minarelerden ibarettir. Bu da yediğimiz gıdalardan oluşmaktadır. Ama bunların dengeli alınması ve alınma prensipleri sağlıklı bir metabolizma için şarttır. Günlük gıda ve enerji ihtiyacının karşılanmasında %40-45 arası karbonhidratlardan, %30-35’i yağlardan, %20-30’u proteinlerden sağlanması en uygunudur. Buna göre alınan besinlerin içerik ve oranları fizyolojik olmalı, her zaman enerji miktarına dikkat edilmeli ve öğünler sıklaştırılıp az olarak alınmalıdır. Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalı, taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, su ve sıvı besin alımına dikkat edilmeli, asitli içeceklerden uzak durulmalı, enerji kaynağı olarak dengeli tahıl ürünü tüketilmeli, düzenli egzersiz yapılmadır.

Son olarak okurlarımıza ne söylemek istersiniz?

Öncelikle bu keyifli röportaj için teşekkür ederim. Pandemi bize gösterdi ki çok basitte olsalar bu gün yapabildiğimiz şeyler kaybettiğimizde sandığımızdan daha değerli bir hale gelebiliyorlar. Özellikle sağlığımız konusunda bu daha da önemli olabiliyor. Bu yüzden vücudumuza iyi bakmalıyız.  Spor, doğru ve düzenli yapıldığı takdirde ruhun ve bedenin önemli bir koruyucusudur. Hayatta her ne olursa olsun asla pes etmeyin ve en önemlisi sağlıkla kalın.

Related Articles

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles