1984 İstanbul doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Çevre mühendisliği bölümünde lisansımı tamamladıktan sonra Okan Üniversitesi İş Sağlığı Güvenliği bölümünde Yüksek Lisansımı bitirdim.
Bu arada mezuniyetimden itibaren hep ekipman satışı yaptım ‘satış mühendisliği’ dediğimiz bir iş tanımım vardı. İtalya menşeili bir firmanın Türkiye ofisinde satış mühendisliği görevime veda ettim.
2017 yılının sonunda tatlı bir sebeple iş hayatıma ara verdim tatlı oğlumu ben büyütmeliyim belli bir yaşa kadar dedim ve çalışmadığım bu süreçte yaşam koçluğu ile karşılaştım. Nasıl bir iş olduğunu araştırdım ve araştırdıkça da beni içine çekti diyebilirim.
Eğitimimi çok severek ve zevkle tamamladım. Hayatımı yaşam koçluğu ünvanından öncesi ve sonrası olarak ayırabilirim. Kendime kattıklarımın yanında unvan çok da önemli değil aslında kendime yolcuğumun başlangıcı oldu diyebilirim.
İnsanların bir koç ile çalışarak bu farkındalık ve yolculuğu deneyimlemelerini çok isterim.
Şimdi biraz Koç nedir ondan bahsedelim ;
Koçluğun en iyi tanımı Socrates’in şu sözüyle başlar ‘’ Ben kimseye ne yapacağını söylemem. Sadece doğru cevapları bulabilecekleri sorular sorarım.’’
‘’Koçluk , müşterilerin güncel yaşamlarına odaklanarak gelecekleri için plan yapan eylem odaklı profesyonel bir disiplindir. ‘’ der başka bir kaynakta.
Koçluk bana göre ise mevcut durumdan istenilen duruma doğru yapılan bir yolculuktur. İnsanların tıkanmış oldukları noktada onları dışarıya alarak dışardan bir gözle kendi olaylarına bakmasına yardımcı olmaktır. Bunu ise sadece sorular sorarak karşımızdaki kişinin kendisinin bulmasını sağlarız. O aydınlanma ve koçlukta kullanılan tanımı ile ‘aha anı’ ise iki taraf için çok paha biçilemez bir andır.
Koçlukla ilgili yanılgılar ise psikolojik bir danışmanlık gibi düşünülmesidir. Asla psikolojik bir danışmanlık değildir. Psikolojik bir durum ile karşılaştığımızda ise bizler hemen bir psikolog ile görüşülmesi yönünde tavsiyede bulunuruz. Aynı zamanda mentörlük ile de karıştırılabilir o da değildir , mentörlükte belli bir bilgi birikimi ve deneyim aktarımı mevcuttur. Koçlukta ise asla bir deneyim ve bilgi birikimi aktarımı yaşanmaz. Bizler için karşımızdaki müşterimiz mükemmeldir ve onun konuşmak istediği konuda biz sadece doğru sorular sorarız yargılamadan akıl vermeden kendimiz ile ilgili örneklerden bahsetmeden dinleriz.
Hangi konularda bir koç ile çalışılabilir ?
Yaşamda kurallar koyabilme
Yaşamda sınırlar koyabilme
Hayat kontrolünü ele almak
Geçmişin döngüsü
Huzur , mutluluk , tutku
İlişkiler
İş yaşamı gibi
Neden bir koç ile çalışılmalıdır ?
Hayatınızda bir yere ya da birkaç yere takılıp kaldıysanız ve konuyu çözümlemek istiyorsanız bir koça başvurmalısınız. Koç ile çalışmak size zaman kazandırır , farkındalık kazandırır, vizyon kazandırır.
Koç ile olmak istediğiniz noktaya cebinize çok çeşitli farkındalıklar koyarak devam edersiniz.
Bill Gates’in de dediği gibi ‘’herkesin bir koça ihtiyacı vardır’’.
Bir koçluk seansında neler yapılır ve ne kadar sürer ?
Koçluk seansında ilk olarak konuşulacak konu belirlenir ve onun üzerinde sorular sorularak seansa başlanır , konu ile ilgili hedef belirlenir daha sonra gerçeklerden bahsedilir o an ki konunun durumu , seçenekler sunulur ve gelecekte ne yapılması gerektiği ilk olarak hangi adım ile başlanacağı belirlenir ve seans kapanır.
Genel olarak 45 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Tabi bu koçun ve müşterinin durumuna konuya göre esnektir.
ICF onaylı bir koç olmanın avantajları nelerdir ?
ICF uluslararası koç federasyonudur. Bu federasyonun hazırlamış olduğu bir müfredat ile bütün dünyadaki ICF onaylı akredite kurumlarda aynı konularda aynı etik kurallar çerçevesinde bu eğitim verilmektedir. Ayrıca da uluslararası bir geçerliliği vardır.
Alınan her eğitim ICF onaylı akredite bir eğitim olmayabilir koçluk alacaklardan ricam koçlarını seçerken bunu göz önünde bulundurmaları ve belgelerini sertifikalarını görmeleridir. Aksi takdirde kendilerini yoran üzen insanlar ile karşı karşıya kalabilirler.