spot_img

Bir simülasyonda yaşıyoruz ve ben bunu kanıtlayacağım

“Aslında bir simülasyonda yaşıyoruz” yönündeki tartışmalar yıllardır devam ediyor. Bu konuda yazılmış birçok kitap ve makale dışında çekilmiş onlarca dizi ve film var.

1

Özetlemek gerekirse Evrenin Simülasyon Teorisi, içinde yaşadığımız evrenin aslında başka canlılar tarafından tasarlandığını düşünen bir görüş. Bilindiği gibi Matrix de bu fikir üzerine çekilmiş en iyi filmlerden biri. Matrix kadar olmasa da benzer bir temayı işleyen 1997 yapımı “Cube” de izlemeye değer bir film.

2

Bunlar gibi birçok film ve kitap, yüksek teknolojiye sahip bir grubun, insanları kendi yarattıkları bir dünyaya hapsedip gözlemlemesini konu alıyor. Kurgusal eserler ilginizi çekmiyorsa sinirbilimci Greg Gage’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı TED konuşmasında, bir izleyicinin beyin sinyalleri ile diğer izleyicinin kolunu hareket ettirdiği görüntüleri izlemek isteyebilirsiniz.

3

Zaman zaman alevlenen evrenin simülasyon teorisi ilk kez bilimsel olarak ele alınacak. Alman fizikçi Melvin Vopson, bir simülasyon içinde olabileceğimizi ve bunu bilimsel olarak kanıtlayacağını açıkladı.

Teoriyi bir adım öteye götürmek isteyen Vopson, “Simülasyonda mı yaşıyoruz?” sorusuna bilimsel olarak yanıt aramaya hazırlanıyor. Deneyi için yaklaşık 220 bin dolara ihtiyacı olan Alman fizikçi, gerekli parayı toplamak için bir bağış kampanyası da başlattı.

4

The Conversation’da yapacağı deney hakkında açıklamalar yapan Vopson, evrendeki her mesajın bir kütlesi olduğunu ve bu kütlenin kaybolmadığını ifade ediyor ki buna bilgi de dahil. Alman fizikçi de buradan yola çıkarak evrenin gizemini çözmeyi deneyecek.

Vopson bahsettiği gibi evrenin başından itibaren kodlanan her bilgiye ulaşma şansının olduğunu ve bunu başarması halinde gerçekten bir simülasyonda mıyız anlayabileceklerini ifade ediyor.

5

Alman fizikçi kabaca, elektronu pozitronlara çarptırarak bu bilgiye ulaşmaya çalışacak. Bunun nasıl olacağını daha detaylı bir şekilde röportajında aktarmış. Bazı teknik detaylar ve fiziksel kavramlar içerdiği için deneyin detaylarını buraya eklemedik.

6

Vopson’un şu ana dek anlattıkları insanların nezdinde pek de kabul görmemiş gibi duruyor. Bunu, bağış kampanyasından yalnızca birkaç bin dolar toplayabilmesinden anlayabiliriz. Fakat bir gün gereken parayı topladığında, başarılı olsun ya da olmasın her koşulda tarihe geçecek bir çalışmanın altına imza atacak.

Related Articles

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles