Dyt. Senanur Çevik ”Ramazan da Beslenme”
- Oruç tutmak insan vücudunda sağlıklı bir arınma sağlanmaktadır. Doğru beslenme modeli ve egzersizlerle metabolizmanın aktif kalması için önemli bir rol oynar.
- Ramazanda hamur işi, unlu mamuller, kırmızı et ve tatlı tüketiminin artmasıyla sebze meyve tüketimi azalmaktadır (aslında net bir şekilde görebiliyoruz kalori bombası haline geliyoruz, belli sınırlar koyulmalı, tüketim sıklığını kesinlikle azaltmalıyız).
- Uzun süreli açlık sebebiyle kan şekeri düşer ve iftarda bir çoğunuz çok fazla miktarda besini hızlı bir şekilde mideye indirmektedir (doygunluk hissi 20 dk oluşur, hızlı yemek yemekten kaçının).
- Aşırı yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyveler tüketilmelidir (sadece kilo için demiyorum, gerçekten sağlığımıza ciddi zararlar vermektedir).
? İFTARDA: Orucu açarken hurma, zeytin tüketimi çok abartılmamalı, çorba gibi hafif yemeklerle başlanıp 10 dk beklemek gereklidir. Sonra az yağlı etli yemekler, zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatayla devam edilmelidir. Mutlaka her zaman sebzeniz bol olsun. Kan şekerini hızlı yükselten ve kilo kontrolünü zorlaştıran pirinç, beyaz ekmek, makarna yerine bulgur pilavı, esmer ekmek, kepekli makarnalar tercih edilmelidir. Iftardan hemen sonra çay içmemeli en az 30 dk sonra içilmelidir.
? SAHURDA: Gün içerisindeki kan şekeri dengemiz için sahur çok önemlidir. Sahurda biraz kendini şımartmak isteyenlere yani kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk gibi yağlı işlenmiş tuzlu besinleri tüketmenizi önermem. Çünkü gün içinde hem sindirim sıkıntısı hem de susama hissini çok fazlasıyla yaşayabilirsiniz.
? SAHURDA: Sağlıklı ve uzun bir şekilde tok kalmak için; tam tahıllı ürünler ve ekmekler, süt ve süt ürünleri, yumurta – sebzeli omletler, kuruyemişler, şekersiz hoşaf-komposto veya taze meyveleri- sebzeleri tüketmenizi öneririm.
?ARA ÖĞÜN: Sütlü tatlılar, meyve, çiğ kuruyemişler, süt-yoğurt-kefir çok miktarlarda olmadan tüketilebilir.
- Advertisement -