Kadınlar Yeryüzünün en zarif ,en nadide mücevherleridir. Gittiğinde ardında , bıraktıkları saymakla bitmez. Ne çok şey bırakırlar arkalarında. Dünya’da ve ülkemizde farklı kültürlerde ve coğrafyalarda , zordur kadın olmak. Hayatın belki de en ağır işçileri. Yaşamları boyunca hep ön saflarda, mücadele etmekte, bütün zorluklara karşı göğüs germekte de bir o kadar usta .
Orhan Veli ‘nin
Quantitatif şiirinden en dikkat çeken dizeleri, paylaşmak istedim.
Güzel kadınları severim,
İşçi kadınları severim,
Güzel işçi kadınları
Daha çok severim
Emekçi Kadınlara ayrılan gün nasıl meydana gelmiş , bir bakalım tarihçesine;
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi feci şekilde yanarak can verir. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katılır. Bu olayın üzerine , her yıl 8 Martta Dünya Kadın Emekçileri günü kutlanmaya başlar. 8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış , uluslararası bir gündür.Ülkemizde ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Türk kadınları , Kurtuluş savaşının kahramanlardır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk , Dünya’da hiç bir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez sözleriyle Türk kadınlarının ülkesi için yaptığı fedakarlıkları vurgulamış ve kurtuluş savaşının önemli aktörlerinden olduğunu , gözler önüne sererek her zaman yüceltmiştir.
Türkiye’de 1975 yılı ve onu izleyen yıllarda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü tüm yurtta çoşku ile kutlanmıştır. Birleşmiş Milletler Kadınlar 10 yıl programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” Kongresi yapılmıştır.
12 Eylül Darbesinin ardından , Cunta Yönetimi dört yıl süre ile kutlamalara izin vermemiş, 1984 yılından bu yana aynı çoşkuyla kutlamalara devam edilmiştir.
Kadından yararlanamayan toplumların gücü yarıyı inmiş kabul edilmektedir. İnsan hakları temelinde, kadınların toplumsal mekanizmaların işleyişi açısından, siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılan bu günde , Ebedi Liderimizin şu sözleriyle sizlere veda ederken, Dünya Kadınlarının, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü tüm kalbimle kutluyorum .
“Dünyada her şey kadının eseridir”
Mustafa Kemal Atatürk
Sevgiyle kalın efendim .
Kadriye Ciritci
Yazar
Joblifes Dergi Editörü
Modda Turkey
Yardımcı Konular Editörü
Voyage Dergi
Gezi Yazarı